Čudesne“ šuplje mikrosfere – mehurići!

Opšti opis Šuplje

  • Šuplje mikrosfere su inertne, šuplje čestice napravljene uglavnom od silicijuma, glinice i bor-silikatnog natrijum-kreča, koji unutar svog jezgra sadrže inertni gas (npr. azot) ili ugljen-dioksid.
  • Oni su idealna lagana punila jer pružaju najniži odnos površine i zapremine bilo koje veličine. Ova činjenica rezultira potrebom za manje smole i bilo kakvog veziva uopšte, što omogućava pripreme sa velikim opterećenjima punjenja, nižom viskoznošću i smanjenim VOC u poređenju sa drugim punilima nepravilnog oblika.
  • Šuplje mikrosfere se koriste u širokom spektru materijala, od boja i završnih obloga do plastike i zaptivnih masa. Iako vrlo uspešni u cementnim primenama, njihova upotreba nije široko poznata.

Osnovne karakteristike

Laka kompozicija

Lake primene koje rezultiraju smanjenjem ukupne težine plovila (npr. Upotreba na moru).

Poboljšani protok i obradivost

Karakteristike tečnosti i obradivosti su poželjne u primeni krajnjih proizvoda za morske premaze, kao i tokom procesa proizvodnje cementnih građevinskih materijala.

Visoka tačka topljenja

Neke vrste šupljih mikrosfera nastaju u toploti do 1400-1500 oC, što rezultira izuzetno postojanom spoljnom površinom na temperaturi.

Osnovne primene

Šuplje mikrosfere kao poboljšanje obradivosti

Kako su to vrlo male sferne čestice, ponašaju se poput sićušnih ležajeva unutar matrice. Dakle, dodavanje šupljih mikrosfera u konvencionalnu smešu može poboljšati obradivost.

U bojama i premazima

Kada se šuplje mikrosfere koriste u premazima ili drugim kompozitnim materijalima, one daju posebna mehanička i toplotna izolaciona svojstva kako premazima ili arhitektonskim bojama tako i ostalim industrijskim premazima.

Prednost u procesu proizvodnje

Njihov uniformisani sferni oblik nudi manju površinu od ostalih nepravilnih običnih punila, što rezultira manjom upotrebom smole. Takođe, sposobnost rotacije između njih ima mali efekat na viskoznost tečnosti za razliku od uobičajenih nepravilnih punila.

Koristiti kao termoizolacioni materijal

Zarobljeni vazduh i inertni gas u šupljini šupljih sfera predstavljaju toplotni izolator. Dakle, šuplje sfere deluju kao izolatori toplote i mogu se koristiti kao toplotnoizolacioni materijal u premazima.

Ostale primene šupljih mikrosfera

  • Bočni zidovi i pročelja (fasada) kuća i zgrada, hotela, bolnica, kancelarija, kontrolnih tornjeva, gradilišta i sličnih konstrukcija.
  • Izolacija u klima uređajima, parnim sistemima, vrelovodnim cevima, kotlovima.
  • Spoljno skladištenje sirove nafte, hemikalija, rastvarača, gasa, nafte, petrohemikalija.
  • Pšenične silaže, rashladne komore, frižideri.
  • Spoljni krovovi transportnih vozila, železničkih vozova i putničkih autobusa.

Pogledajte više

© copyright Balkchem 2021 | Powered by