Specijalne boje i premazi

Kondenzacija i srodna pitanja

U vazduhu uvek ima malo vlage, čak i ako nije lako vidljiva. Ako se vazduh ohladi, on ne može zadržati svu vlagu proizvedenu svakodnevnim aktivnostima, a deo te vlage izgleda kao sitne kapljice vode. To se lako primeti na prozorima hladnog jutra. Ova pojava je kondenzacija. Takođe se može videti na ogledalima kada se kupate ili tuširate i na hladnim površinama poput pločica ili hladnim zidovima.

Korišćenje boja koje mogu minimalizovati ili kontrolisati kondenzaciju brzo stiče popularnost među vlasnicima kuća koji žele da smanje nakupljanje vlage u određenim delovima svojih domova, kao što su kupatila, kuhinje, podrumi, garaže, šupe i ulazne površine. Mnogi različiti proizvođači počinju da razvijaju ove boje koristeći novije tehnologije koje uključuju trajnija vezivna sredstva. Još jedna ključna sirovina koja bi se mogla iskoristiti za odlaganje pojave kondenzacije su 3M stakleni mehurići.

Boja protiv kondenzacije

Postoje razne vrste boja protiv kondenzacije. Neki od njih su formulisani iznad CPVC (kritična koncentracija pigmenta), čineći film suve boje izuzetno poroznim. Ove boje deluju kao sunđer upijajući vodu iz kondenzacije. Tipično su ove boje nižeg kvaliteta, što rezultira nižom otpornošću na brisanje i mrlje.

potražite kompletna istraživanja

© copyright Balkchem 2021 | Powered by