Talas toplote u gradovima Balkanskog poluostrva

Foto: https://sofiaglobe.com/2019/08/13/third-day-of-code-orange-dangerous-weather-warning-for-bulgarias-blagoevgrad/

Gradovi na Balkanskom poluostrvu, poslednjih godina, suočavaju se sa neočekivanim događajima visokih temperatura tokom letnjih meseci, usled visokog sunčevog zračenja. Očekuje se da će se vremenske promene tokom poslednje decenije pojačati i njihovi efekti će biti vidljivi u energetskom i javnom zdravstvenom pogledu. Prema nedavnim podacima, Atina, Sofija, Bukurešt, Skoplje i Tirana već su iskusile temperature koje prelaze 40oC. Beograd, Priština, Podgorica, kao i drugi južni gradovi, postepeno ulaze u grupu visokih temperatura na Južnom Balkanu.

Očekuje se da će energija koja će se trošiti na hlađenje u zatvorenom tokom letnjih meseci, ako se ne preduzmu mere, dostići zimski nivo i stoga udvostručiti godišnje troškove građana za kupovinu električne energije.

Vlade bi trebalo na vreme da vide rešenja koja se nude za suočavanje sa tim fenomenom, tako da ne usvoje hitna i ekstremna rešenja u poslednjem trenutku. Neophodno je da lokalna industrija u svakoj zemlji traži ponuđene najsavremenije tehnologije, dok će odeljenja za istraživanje i razvoj započeti saradnju sa istraživačkim organizacijama i univerzitetima kako bi se obavila korisna razmena znanja. Građani će tražiti rešenja koja će smanjiti troškove energije i kupovati proizvode za premazivanje i zaštitu površina od zračenja sunčeve svetlosti.

© copyright Balkchem 2021 | Powered by